SÖKE’DEN ÖZBEKİSTAN’A AKADEMİK DESTEK
Söke İşletme Fakülte Dekanı,Ulusal ve Uluslararası Projeler Kurulu Başkanı, Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turan Akkoyun “Türk Dünyası Turizminde Özbekistan Kültür Mirası” başlıklı dosya ile destek verdi.
Akademinin evrensel değeri Türk Dünyası için ideal birliğini sağlama gibi bir misyonu bulunmaktadır.
Bu anlamda Türkiye-Özbekistan İşbirliği ile Tarih ve Gelecek temalı faaliyetler kapsamında Taşkent Devlet Şarkişinaslık Üniversitesi 26 Mayıs 2022 tarihinde bir etkinlik düzenlendi.
İstanbul Üniversitesi paydaşlığında gerçekleştirilen etkinliğe Söke İşletme Fakülte Dekanı,İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Sinema Anabilim Dalı Başkanı, Ulusal ve Uluslararası Projeler Kurulu Başkanı, Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turan Akkoyun “Türk Dünyası Turizminde Özbekistan Kültür Mirası” başlıklı dosya ile destek verdi.
“Özbekistan, Kültür Mirası, Türk Dünyası, Medya, Toplumsal Hafıza” anahtar kelimeli Araştırma Dosyasının “öz”ünde şu hususlar yer aldı: “Türk Dünyası, küresel projelerin yürütüldüğü ve yürütülmeye devam ettiği bir alandır. Turizm özelinde sosyo-kültürel hedefli teşebbüsler mevcut olumsuzlukları ortadan kaldıracağı gibi Özbekistan ve diğer ülkelerdeki Türk kültürü değerini dünya kamuoyuna takdim edecektir.
İpek Yolu ile coğrafyaları birbirine bağlayan tandır ekmeği, samsa, kazan kebabı, şaşlık, maşkorda çorbası, toplumun adını yansıtan pilavı ile besleyen Özbekistan zenginliği; Semerkant, Buhara şehirleri başta olmak üzere kültürel miras eserleriyle zihni birlikteliğe de katkı sağlayacaktır.
Ülkenin Timur, Muhammed Bahaddin Şah-ı Nakşibendi, Abdülhamit Çolpan gibi kültürel şahsiyetleri turistik ziyaretlerle daha da tanınır ve anlaşılır hale gelecektir. Kültürel mirasın korunması uluslararası ve devletlerarası dayanışma ile işbirliğini zorunlu kılmıştır.
Unutulmaması gereken bir husus da Özbekistan büyük bir deryanın küçücük ama bütünü tamamıyla temsil yeteneğine haiz bir damla niteliğine sahip olmasıdır. Bu araştırmanın amacı Özbekistan özelinde Türk Dünyası Turizmine akademik bir katkı sağlayabilmektir. Çalışmada iletişim bilimi usulleri esas alınmıştır.”
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |