TÜRKOLOG KIRZIOĞLU İÇİN“TÜRK KÜLTÜRÜ VE FAHRETTİN KIRZIOĞLU ANMA PROGRAMI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde, 26. ADÜFEST Kültür, Sanat ve Spor Şenlikleri kapsamında “Türk Kültürü ve Fahrettin KırzıoğluAnma Programı” gerçekleştirildi.
Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programa ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Germencik Yamantürk Meslek Yüksek Okulu Müdürü Erdinç Vural, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, Cumhuriyet Savcısı Aydın Karabıçak, Gençlik Spor İlçe Müdürü, öğretim elemanları, misafirler ve öğrenciler katıldı.
Moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Sinema Anabilim Dalı Başkanı, Ulusal ve Uluslararası Projeler Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Akkoyun’un yaptığı anma programında konuşmacı olarak;Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Toksoy ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema-Televizyon programından Özge Kesici ve Okan Bilgen, Medya ve İletişim Çalışmaları Programından Tansu Güneş yer aldı. Anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Hale Bozkurt’un selamlama konuşmasını gerçekleştirmesinin ardındansunumlara geçildi. ModeratörProf. Dr. Turan Akkoyun, Mehmet Fahrettin Kırzıoğlu’nun akademik hayata çok geç başlamasına rağmen tarih başta olmak üzere edebiyat, dilkısaca Türk Kültürü anlamında Türkoloji alanında kalıcı eserler bıraktığından bahsederek, bilim dünyamıza oldukça önemli katkılar sağladığını belirtti.
Daha sonra kürsüye gelerek konuşmalarını gerçekleştiren, Fahrettin Kırzıoğlu’nun öğrencisi Doç. Dr. Ahmet Toksoy, Fahrettin Kırzıoğlu’nun dünyaya geldiği yer olan Kars’ın o dönemde işgal altında olduğundan bahsederek, “Fahrettin hocanın dünyaya geldiği Kars, Ruslar tarafından işgal altındaydı.
Bize Keloğlan masalları anlatılmadı. Bizler dedelerimizden, düşmanlar tarafından ailelerimizeyaşatılan acıları dinledik. Fahrettin hocamızın henüz akademik hayata girmeden, Sovyetlerin Kars’ı Ardahan’ı istemesi ve Artvin’de Gürcü propagandası yapılması üzerine gazetelerde ve dergilerde nasıl yazılar yazarak çırpındığını ele almamız gerekir.
Fahrettin hocanın tarihçi olmasının altında işte bu yaşanmışlar yatmaktadır. Bizim nazarımızda ‘Hocaların Hocası’ olarak adlandırılmaktadır.” dedi.
Doç. Dr. Ahmet Toksoy’un konuşmasının ardından kürsüye gelen Tansu Güneş; Fahrettin Kırzıoğlu’nun Türk kültürü hakkında yaptığı araştırmalardan, Özge Kesici ise, Fahrettin Kırzıoğlu’nun hayatının belgesel olması gerektiğinden bahsetti.
Son konuşmacı olan Okan Bilgen, Fahrettin Kırzıoğlu’nun, Necip Fazıl Kısakürek’in Kanlı Sarık Piyesine etkisini ve Doğu bölgesine dair bilgi, belge ve arşiv araştırmalarına değindi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Aydın, “26. ADÜFEST etkinliklerinin kültür alanında ilk etkinliği anlamına uygun bir konuyla başlamış olduğundan” dolayı katkısı olanlara teşekkür etti.
Anma programı Rektör Yardımcısı, İletişim Fakültesi Dekanı, Gençlik ve Spor Efeler İlçe Müdürü, Cumhuriyet Savcısı tarafından katılımcılara plaket ve teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |