CHP’Lİ BÜLBÜL’DEN KESTANE İÇİN KOMİSYON TALEBİ
''Üreticinin kestane üretimine teşvik edilerek hem yörenin geleneksel tarım ürününün geleceği korunmalı hem de üreticinin iş kaybı önlenmelidir.''
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, kestanenin bu yıl rekolte kaybına uğradığını ve pazar fiyatının arttığını belirterek, “rekolte düşüklüğünün sebeplerinin araştırılması, üreticilerin neden olarak gösterdiği kuralık ve dal kanseri hastalık için çözüm yolları geliştirilebilmesi” için komisyon kurulmasını talep etti.
Aydın’ın Köşk, Sultanhisar, Nazilli ve İzmir’in Ödemiş ilçesi arasında kalan bölgedeki yüksek miktarda üretilen kestanede bu yıl üretim düşerken piyasadaki fiyatı artış gösterdi. Bunun üzerine CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Meclis Başkanlığına araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.
“ÜRETİCİYE DESTEK ANAYASAL YÜKÜMLÜLÜKTÜR”
Önergesinde Türkiye’deki üretimin yüzde 60’ı Aydın’da olan kestanede 2021 yılında rekolte kaybı yaşandığını belirterek, Anayasa hatırlatması yapan Bülbül “Devletin üreticiye destek sunması, Anayasal bir yükümlülüktür.
Bu nedenle iklim krizinin tüm yükünü sırtlanmak zorunda kalan üreticiye kuraklık nedeniyle uğradığı zararın telafisi için politikalar geliştirilmeli, bir sonraki hasat dönemi için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Üreticinin kestane üretimine teşvik edilerek hem yörenin geleneksel tarım ürününün geleceği korunmalı hem de üreticinin iş kaybı önlenmelidir.
Kestane ağaçlarındaki hastalıklar, bilimsel yöntemlerle araştırılarak çözümü için harekete geçilmeli, üretici hastalıklar konusunda eğitilmeli ve ihtiyaç duyulan tarım ilaçlarına erişimi sağlanmalıdır.
Kestane üretimi, üreticinin karı ve zararı hakkında veri toplanmalı ve gerekli analizler yapılmalıdır” dedi.
“DAL KANSERİ İÇİN ÇÖZÜM GELİŞTİRİLMELİ”
Meclis’te komisyon kurulması gerektiğini belirten Bülbül, gerekçe olarak “Kestane üretimindeki düşüklüğün sebeplerinin tespit edilmesi, üreticilerin neden olarak gösterdiği kuralık ve dal kanseri hastalık için çözüm yolları geliştirilebilmesi, üretimin sürekliliğinin sağlanabilmesi, üreticinin mağduriyetinin giderilmesi, yeniden aynı sorunların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması, üreticiye destek sunularak ihtiyaçlarının karşılanması ve devletin işlevsel tarım politikaları ile üstlenmesi gereken sorumluluğun yerine getirilmesi” maddelerini sıraladı.
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |